top of page

Faliro (Ancient Greek: Φάληρον, Phálēron; Modern Greek: Φάληρο, Fáliro; Latin: Phaleron and Phalerum) is a seaside suburb 8 km southwest of downtown Athens. There are two communities sharing the name: Palaio (Old) and Neo (New) Faliro. Palaio Faliro is a municipality, whereas Neo Faliro is part of the town of Piraeus. Although the two communities mark the northwestern and southwestern ends of the namesake Bay, they are not contiguous.

The sandy bay in the southwest, named Phaleron Bay, is lined near Poseidonos Avenue. It was the major port of Athens beforeThemistocles had the three rocky natural harbours by the promontory of Piraeus developed as alternative, starting from 491 BC.

Olympic venues for the 2004 Summer Olympic Games are located near the Saronic shoreline. Faliron is the resting place of the museum ship Averof, famous for action during the First Balkan War and for escaping during the battle of Greece during World War II to British-controlled Egypt.

Diogenes Laertius says that Musaeus died in Phalerum




Το Νέο Φάληρο είναι συνοικία του Πειραιά στην αρχή της περιοχής του Φαληρικού όρμου. Τα όρια της ξεκινούν από τον Ιερό Ναό Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τελειώνουν στον Κηφισό ποταμό ενώ συνορεύει ανατολικά με το δήμο Μοσχάτου, βόρεια με τον δήμοΑγίου Ιωάννη Ρέντη ενώ προς δυσμάς αποτελεί συνέχεια του Πειραιά.

Η συνοικία του Νέου Φαλήρου το 1925 αποσχίστηκε από τον δήμο Πειραιά και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα ενώ το 1946 μετασχηματίστηκε σε δήμο. Στην απογραφή του 1951 αριθμούσε 6.538 κατοίκους. Όμως το 1968 ενσωματώθηκε ξανά με τον Δήμο Πειραιά με την αιτιολογία του μικρού πληθυσμού της. Το Νέο Φάληρο αποτελούσε παλαιότερα τη πρώτη λουτρόπολη της Αθήνας που συνδεόταν και με γραμμή τραμ.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη λεγόμενη βιομηχανική ζώνη του νέου Φαλήρου, πλησίον της λεωφόρου Αθηνών-Πειραιώς αναπτύχθηκαν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Σήμερα κατά μήκος της προαναφερόμενης λεωφόρου και εντός των ορίων του νέου Φαλήρου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμη τα βιομηχανικά "κουφάρια" της μεγάλης χημικής βιομηχανίας "ΧΡΩΠΕΙ", το παλαιό οινοπνευματοποιείο "ΗΒΗ" του Φινόπουλου, εργοστασιακές μονάδες εν λειτουργία όπως λ.χ. η "ΕΛΑΪΣ" αλλά και παλαιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που άλλαξαν χρήση όπως λ.χ. το Factory Outlet το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς κλωστοϋφαντουργίας "Γαβριήλ". Το έτερο εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας Γαβριήλ βρίσκεται παραπλεύρως του ποδοσφαιρικού γηπέδου "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ενώ πρόσφατα κατεδαφίστηκε το κτίριο της κλωστοϋφαντουργίας "ΑΙΓΑΙΟΝ".

Το Νέο Φάληρο συνδέεται με την Αθήνα και τον Πειραιά με όλα τα οδικά μέσα συγκοινωνίας καθώς και με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο(μετρό) ενώ αποτελεί αφετηρία των γραμμών του σύγχρονου τραμ. Το άλλοτε παλαιό μέγα ποδηλατοδρόμιο που είχε ανεγερθεί για να χρησιμοποιηθεί στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μετατράπηκε το 1964 σε στάδιο και μετονομάστηκε σεΣτάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το 2003 το Στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε στην θέση του άλλο με το αυτό όνομα το οποίο εντάχθηκε στους αγωνιστικούς χώρους των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και χρησιμοποιήθηκε ως γήπεδο ποδοσφαίρου

Προ του σταθμού του μετρό βρίσκεται ο τύμβος και το μνημείο του μεγάλου στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης τους 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είναι και το πρώτο μνημείο που ανεγέρθηκε, στην Ελλάδα, από βασιλείας του Όθωνα.

Σημειώνεται επίσης ότι στη αρχή της δεκαετίας του "70 η παραλία του Ν. Φαλήρου έτυχε σε όλο το μήκος της μεγάλης διαμόρφωσης με επιχωματώσεις και τη δημιουργία της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου η οποία και άλλαξε άρδην την άλλοτε αμμώδη γραφική παραλία της, στο βορειοδυτικό χώρο της οποίας ανεγέρθηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπως ονομάστηκε. Από την εποχή εκείνη στη περιοχή αυτή διασώζονται μερικά σημαντικά νεοκλασικά αναπαλαιωμένα κτήρια και βίλες, του 18ου και 19ου αιώνα, ενώ στεγάζονται και οι παλαιές εργατικές πολυκατοικίες της πόλης.

bottom of page